Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην ιστορία των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων ήταν Αιγιώτης

 

 

 

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της φετεινής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και της τελετής  της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αρχαία  Ολυμπία το μεσημέρι της Πέμπτης, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τον πρώτο  λαμπαδηδρόμο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που το 1936 πήρε την Ιερή  Φλόγα πρώτος από την πρωθιέρεια, για να μεταφερθεί στο Χιτλερικό  Βερολίνο…

Ήταν ο αιγιώτης (με καταγωγή από τις Δάφνες) Κωνσταντίνος Κονδύλης, αθλητής που στη συνέχεια σπούδασε νομικός και εργάστηκε ως διπλωματικός υπάλληλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εικόνα του με τη δάδα στο χέρι, έμεινε για χρόνια αποτυπωμένη, στο  πάνω μέρος των κουτιών με σπίρτα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τα  επόμενα χρόνια.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η  θέσπιση της τελετής της αέναης φλόγας και οι λαμπαδηδρομίες, ήταν  αναβίωση δρωμένων από τα αρχαία Παναθήναια, που προσαρμόστηκε στο  τελετουργικό των σύγχρονων Ολυμπιάδων, σε εφαρμογή ιδέας του Γερμανού  καθηγητή, Γενικού Γραμματέα και Μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής  Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ (Carl Diem), που την εισηγήθηκε στην Οργανωτική  Επιτροπή των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κωνσταντίνος Κονδύλης έμενε στο κέντρο της Αθήνας, ήταν γλωσσομαθής  και πανέμορφος στην όψη, ακόμα και όταν πια είχαν περάσει τα χρόνια.  Έμεινε ανύπαντρος και σαν ηλικιωμένος απέφευγε να ποζάρει για  φωτογραφίες, ακόμα και με συγγενείς του, επειδή δεν ήθελε να πιστέψει  ότι επήλθε το γήρας. Έφυγε από τη ζωή τελείως μόνος, στο σπίτι του και η  τραγική είδηση έγινε γνωστή, όταν ανακαλύφθηκε από τους γείτονες του

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s