Αν ζούσε σήμερα ο Λεωνίδας θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή;

Του Μάνου Παπαδάκη

Διατείνονται ότι είναι οι αυτοί που θα ξεβρομίσουν τον τόπο από κάθε «βάρβαρο» υπό την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Για να αποκτήσει η πατρίδα των δοξασμένων μας προγόνων την αίγλη του παρελθόντος, την οποία έχει απολέσει προ πολλού.

Ως άξιοι συνεχιστές του Λεωνίδα, απόγονου του Ηρακλή, έτσι κι αυτοί έχουν ιερό καθήκον που απορρέει από την ημίθεα καταγωγή τους, να υπερασπιστούν με σθένος και ανδρεία τα εδάφη τούτα, από κάθε λογής εισβολέα και επίδοξο κατακτητή.

Τα λεβεντόπαιδα της Χρυσής Αυγής, λίγοι (δεν πειράζει, γιατί γίνεται ευκολότερα η σύγκριση με τους τριακόσιους του Λεωνίδα και αυτό ευνοεί το μαρκετάρισμα του brand name Χρυσαυγίτης σε ορίζοντα υστεροφημίας) αλλά ατρόμητοι, έτοιμοι να τα βάλουν ακόμα και με τον σκληρότερο και πιο σκοτεινό εχθρό σαν καλά ντούκια, είναι εδώ και για την ψυχή της μάνας- πατρίδας τους δεν κωλώνουν να προτάξουν το «εθνικό» ανάστημά τους όποιο κι αν είναι το τίμημα. Μέχρι τελικής πτώσης.

Τόση ρωμιοσύνη, τέτοιο απαράμιλλο θάρρος για αυτοθυσία υπέρ πατρίδος θα τα ζήλευε και ο ίδιος ο μεγάλος Σπαρτιάτης βασιλιάς. Μήπως, μάλιστα, αν ζούσε στις μέρες μας ο Λάκων ηγέτης, συνεπαρμένος από τη φλόγα των σύγχρονων «τριακοσίων» για τον αγώνα της σωτηρίας και από τον ατσάλινο λόγο του σπουδαίου ιδεαλιστή Αρχηγού τους, γινόταν και ο ίδιος πρωτοπαλίκαρο των Χρυσαυγιτών;

Χμ… Φέρνω στο μυαλό μου τη δική του ιστορία, αυτή που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα κάθε λεβεντόπαιδου της Χ.Α. στον βωμό της ιεραποστολικής προπαγάνδας τους. Μπα… Δεν έχει εν τέλει, σκέφτομαι, και πολλά κοινά με αυτή των σύγχρονων γαλαζοαίματων (το γαλαζοαίματος εδώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς χάριν λεκτικού παιχνιδίσματος για να κάνουμε χιούμορ, αλλά δεν είναι του παρόντος). Αντίθετα, έχουν πολλές και σημαντικές διαφορές αυτές οι δύο ιστορίες.

Γιατί ο Λεωνίδας κατάφερε να ενώσει την μέχρι τότε γνωστή Ελλάδα, η οποία ήταν χωρισμένη σε πόλεις-κράτη, και όχι να την διχάσει. Γιατί κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων χωρίς ποτέ να τον απαιτήσει. Και φυσικά το μαγκιόρικο κατόρθωμά του γίνεται ακόμα πιο σεβαστό και αξιέπαινο επειδή πέτυχε ότι πέτυχε, ενώ αν και ήταν «κυβέρνηση», οδήγησε σαν σωστός αρχηγός τους άνδρες του «στον δρόμο», στον δρόμο προς την δόξα.

Δεν άφησε τον δρόμο όπως τα «λεβεντόπαιδα»- όπου με τις πλάτες άλλων πλακώνουν και μαχαιρώνουν όποιον βλέπουν για εχθρό- για να γίνουν πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας, αφού είδαν ότι αλλιώς δεν γίνεται δουλειά και ποτέ κανείς δεν θα τους πάρει στα σοβαρά.

Ο Λεωνίδας δεν επιλέχθηκε από τον λαό του για να γίνει ο σκουπιδιάρης του συστήματος, αυτός που θα καθαρίσει στα δύσκολα, επειδή πλέον ο κόσμος είχε απηυδήσει από κάθε εναλλακτική επιλογή. Επιλέχθηκε για να οδηγήσει ως η ενδεδειγμένη επιλογή, ως ο αξιότερος έναντι αξίων, τους Σπαρτιάτες και όλη την Ελλάδα στη μάχη για την επιβίωση, τη μάχη ενάντια στον αφανισμό.

Και όχι μόνο δεν αφάνισε το έθνος του, αλλά κατάφερε να γίνει παράδειγμα για πολλούς λαούς μεταγενέστερα. Δεν χρησιμοποίησε παραδείγματα άλλων λαών για να εμψυχώσει τους συναγωνιστές του, όπως κάνει ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αναφέρεται στον Χίτλερ χρησιμοποιώντας αντωνυμίες και προσωνύμια με κεφαλαία αρχικά  (Του, Μεγάλος Ηγέτης κ.λ.π) λες και μιλάει για τον Θεό.

Διαφορές θεμελιώδης το λιγότερο’ προς γνώσιν όλων όσοι φαίνεται πως έχασαν τον δρόμο τους στις τελευταίες εκλογές και κατ’ επέκταση και συμμόρφωση. Κυρίως όμως προς όλα αυτά τα δήθεν λεβεντόπαιδα. Όλοι εσείς πρέπει για αρχή να ξανακοιτάξετε προσεκτικότερα τα κιτάπια της ιστορίας σας και να επαναπροσδιορίσετε τα πιστεύω σας, εάν θέλετε να λέγεστε όντως άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα και όχι αποτυχημένη αντιγραφή ξενόφερτων φύρερς, οι οποίοι σαν άλλοι Πέρσες κάποτε προσπάθησαν να αφανίσουν έθνη και ιδέες δια παντός.

Τελικά νομίζω πως αν ζούσε σήμερα ο Λεωνίδας και μόνο στην σκέψη του ποιον να ψηφίσει θα έβλεπε… Εφιάλτες.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Αν ζούσε σήμερα ο Λεωνίδας θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s